Op de Horeca expo in Gent werd de laatste rechte lijn ingezet van de wedstrijd rond witblauw rundvlees, een initiatief van onder meer de VLAM en het culinaire tijdschrift Ambiance, onder het peterschap van Peter Goossens van het Hof Van Cleve. Gestart met bijna 300 Vlaamse horecazaken, die zich inschreven, streden de laatste 10 laureaten om de titel. Tussen allemaal gerenommeerde restaurants slaagde De Schranshoeve er als enige brasserie in om een mooie derde plaats in de wacht te slepen..

Witblauw rundvlees van bij ons is lekker en kwaliteitsvol, maar staat nog te weinig op de kaart in onze horecazaken. VLAM en APAQ-W, de Vlaamse en Waalse promotiediensten voor landbouw, zochten begin 2009 sterrenchef Peter Goossens aan om het gezicht te worden van een horecacampagne voor Witblauw.

Over heel België schreven 680 horecazaken zich in voor de wedstrijd. Na een eerste schriftelijke proef werden er per landsgedeelte 50 geselecteerd. Deze kregen een anonieme jury over de vloer die de kwaliteit en de presentatie van de gerechten met witblauw rundvlees testten en op hun beurt 10 deelnemers nomineerden als laureaat.

De laatste fase in de wedstrijd vond afgelopen maandag plaats in de demokeuken van de Horeca Expo in Gent. Tijdens een quiz, geleid door Peter Goossens en Dirk De Prins, streden de 10 overgebleven kandidaten voor de eerste plaats.Onder hen 2 horecazaken uit de provincie Antwerpen, namelijk restaurant Kokovin uit Wuustwezel en brasserie De Schranshoeve uit Vorselaar.

Opvallend was dat deze laatste de enige overgebleven brasserie in het gezelschap was. Alle andere kandidaten vertegenwoordigen een restaurant, en niet van de minsten. Toch slaagde De Schranshoeve er in de derde plaats in de wacht te slepen en zo huiswaarts te keren met 1.500 euro tegoed aan witblauw rundvlees. ‘Van bij het begin hebben wij zeer bewust gekozen om waar mogelijk te werken met producten van eigen bodem. Zo ook met het witblauw rundvlees dat van een zeer hoogstaande kwaliteit is. Onze filet pur en entrecôte komt zonder uitzondering van het witblauw ras. Daarvoor staan onze leveranciers garant. Een van hen was trouwens meegereisd naar Gent om mee te strijden voor de titel: rundveehouder Luc Van de Vijvere uit Melsele, die dit ras zelf vetmest, laat slachten en verwerkt tot eindproduct.

Een encyclopedie op poten als het over wit-blauw rundvlees gaat dus!Volgend jaar doen we zeker opnieuw mee en dan gaan we voor de eerste plaats. Intussen blijven we onze klanten verwennen met uitstekend rundvlees van de beste kwaliteit.’